december 2017
m d w d v z z
« mei    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ubuntu

Ubuntu (Linuxdistributie) uit de wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

(Doorverwezen vanaf Ubuntu Linux)
Ga naar: navigatie, zoeken

Ubuntu
Ubuntu 8.04
Ubuntu 8.04 “Hardy Heron”
Ontwikkelaar Canonical en de gemeenschap
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 8.04 (Hardy Heron) / 24 april 2008
Kerneltype Monolitische kernel
Licentie GPL en anderen
Huidige status Actief
Website www.ubuntu.com www.ubuntu-nl.org
Verschillende Ubuntudistributies op CD

Verschillende Ubuntudistributies op CD

Ubuntu is de meest gebruikte Linuxdistributie voor desktopcomputers en laptops. Dit besturingssysteem is beschikbaar in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk.

Ubuntu is gebaseerd op Debian GNU/Linux maar onderscheidt zich hiervan door regelmatige (halfjaarlijkse) nieuwe versies. De naam komt van het Zuid-Afrikaanse concept Ubuntu, wat zoiets als “menselijk zijn voor anderen” betekent.

Inhoud

[verbergen]

Verspreiding

Ubuntu is vrije software en gratis beschikbaar. De distributie kan gratis worden gedownload en op een cd worden gebrand. Het is ook mogelijk een cd aan te schaffen, waarbij alleen voor de verzendkosten betaald wordt. Canonical Ltd. biedt ook de mogelijkheid gratis officiële cd’s te bestellen via de ShipIt-dienst, waarbij je zelfs geen verzendkosten hoeft te betalen.

Er zijn verschillende typen cd’s beschikbaar:

 • Installatie cd: deze cd stelt de gebruiker in staat Ubuntu uit te proberen. Ook is het mogelijk het systeem te installeren vanaf deze cd.
 • Alternate cd: deze cd heeft meer mogelijkheden, en is bedoeld voor gevorderden. Ook kan de cd uitkomst bieden voor computers met oudere hardware.

Populariteit

In een zeer korte tijd is Ubuntu uitgegroeid tot de populairste Linuxdistributie onder particuliere gebruikers. Deze distributie kent een grote en actieve gebruikergemeenschap. Lokale groepen Ubuntu-enthousiastelingen- zogenaamde LoCo Teams (local community teams) – zijn in vele landen actief. Sommige daarvan, onder meer het Belgische en het Nederlandse team, genieten officieel erkenning door Canonical.

Een indicatie van de populariteit van Ubuntu kan worden verkregen via DistroWatch, een nieuwssite voor Linux en BSD. Ubuntu stond op 24 april 2008, de dag van de uitgave van versie 8.04, op nummer een op DistroWatch over de afgelopen maand, drie maanden en zes maanden, en nummer twee over de laatste twaalf maanden (na PCLinuxOS). Dit is echter wel exclusief Kubuntu, Xubuntu en dergelijke, die apart worden geteld. [1]

Desktoplinux.org heeft na onderzoek geconcludeerd dat Ubuntu, met daarin Kubuntu, Edubuntu en Xubuntu meegerekend, het grootste gebruikerspercentage heeft met circa 30% van de Linux-desktopgebruikers. [2]

Software

Ubuntu kan alle voor Linux geschreven software draaien. Daarnaast kan een groeiend aantal programma’s voor Microsoft Windows worden gedraaid onder Wine, een opensource implementatie van de Windows-bibliotheken.

Een installatie van Ubuntu bevat een aantal standaard programma’s, zoals systeemgereedschap, het kantoorsoftwarepakket OpenOffice.org, de internetbrowser Firefox, het e-mailprogramma Novell Evolution en een reeks kleine spellen. Ubuntu gebruikt (net als Debian) apt-get voor pakketbeheer, met Synaptic als grafische front-end. Beschikbare software wordt in de volgende categorieën onderverdeeld:

main
Vrije software met officiële ondersteuning.
restricted
Niet-vrije software met officiële ondersteuning. Deze categorie bevat propriëtaire stuurprogramma’s. .
universe
Vrije software met ondersteuning van de gebruikersgemeenschap. Met andere woorden het gaat hier wel om vrije software, maar deze zit niet standaard in een van de Ubuntu-distributies.
multiverse
Niet-vrije software met ondersteuning van de gebruikersgemeenschap.
backports
Nieuwere software van nieuwere versies (meestal ontwikkelingsversies)

Propriëtaire software

Het grootste gedeelte van de software die door Ubuntu gebruikt wordt, is vrije software. Voor drivers waarvoor geen goed vrij alternatief is, worden echter propriëtaire stuurprogramma’s meegeleverd. Propiëtare software is software, waarvan de broncode in het bezit is van een bepaald bedrijf en waarover dat bedrijf alle rechten bezit. Een voorbeeld hiervan is de stuurprogramma’s van Nvidia zelf om de grafische kaarten, die hun chipset bevatten, mee aan te sturen.

Een aantal multimediaformaten (zoals MP3) zijn beschermd door softwarepatenten, en kunnen niet in de officiële distributies van Ubuntu worden meegenomen. Ondersteuning voor deze mediaformaten is echter toe te voegen na de installatie van het besturingssysteem. Ook een aantal bekende TrueType-lettertypes zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten en worden niet meegeleverd met de officiële distributie.

Veiligheid en privacy

Virussen

Voor Linux/GNU gebaseerde besturingssystemen zijn vrijwel geen virussen, waardoor ook Ubuntu hier minder vatbaar voor is. Hoewel er enkele virussen zijn ontwikkeld voor Linux, worden die in het algemeen beschouwd als onderzoeksobjecten.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Linux een klein marktaandeel heeft vergeleken met bijvoorbeeld Microsoft Windows. Het zou simpelweg niet aantrekkelijk zijn om virussen voor Linux te maken, gezien de grote meerderheid van de mensen en organisaties Microsoft Windows gebruikt. Dit argument werd bijvoorbeeld door Microsoft‘s CEO Steve Ballmer gebruikt. Anderen hechten hier weinig waarde aan en wijzen erop dat Linux een groot marktaandeel heeft op de servermarkt, vooral wat betreft webservers. Dat laatste zal dan juist wel aantrekkingskracht moeten hebben op virusmakers, wanneer Ballmers zijn logica gevolgd wordt. De claim dat Linux nauwelijks vatbaar is voor virussen, zou bovendien een provocerende werking op virusmakers kunnen hebben.

Een gevolg van Ballmers en anderen hun uitspraken zal kunnen zijn dat wanneer het marktaandeel van Linux stijgt, het aantal virussen zal moeten toenemen. Dit is tot nu toe echter niet het geval geweest en ook niet wat betreft Mac OS X, dat ook een op Unix gebaseerd besturingssysteem is, en wat een groter marktaandeel op de desktop heeft dan Linux.

Een andere mogelijke verklaring is het rechtensysteem dat Linux gebruikt. Het is onder Linux namelijk niet mogelijk voor software om iets op het systeemgedeelte van de computer te veranderen zonder dat de gebruiker er expliciet toestemming voor geeft, door het intypen van een wachtwoord. De meeste GNU/Linuxdistributies vragen om een apart wachtwoord voor de rootgebruiker voordat systeeminstellingen gewijzigd kunenn worden. Ubuntu gebruikt echter voor alle systeemtaken sudo (superuserdo), waarbij de gebruiker niet het root-wachtwoord moet invullen (de standaard procedure op UNIX systemen) maar zijn/haar eigen wachtwoord (vergelijkbaar met Mac OS X). De gebruiker zal dus altijd zijn/haar wachtwoord in moeten vullen voordat het virus zich kan installeren. Dit is een fundamenteel verschil met Microsoft Windows, waarbij virussen wel controle over het systeem kunnen uitoefenen.

Versies

Ubuntu werkt met een versiesysteem dat verwijst naar het jaartal en de maand van uitgave. Zo verwijst versie 8.04 naar 2008, maand 4 (april). Ubuntu verschijnt twee maal per jaar, in april en in oktober. Versie 6.06 ‘Dapper’ is twee maanden later verschenen dan oorspronkelijk gepland om diverse verbeteringen alsnog in te kunnen brengen; vandaar dat deze 6.06 heet in plaats van 6.04.

Versie Datum van uitgave Codenaam Nederlandse vertaling
4.10 20 oktober, 2004 Warty Warthog Het wrattige zwijn
5.04 8 april, 2005 Hoary Hedgehog De eerbiedwaardige egel
5.10 13 oktober, 2005 Breezy Badger De frisse (vernieuwende) das
6.06 1 juni, 2006 Dapper Drake De goedgeklede woerd/eendagsvlieg
6.10 26 oktober, 2006 Edgy Eft De prikkelbare/bijdehante salamander
7.04 19 april, 2007 Feisty Fawn Het assertieve/strijdlustige hertenkalf
7.10 18 oktober, 2007 Gutsy Gibbon De moedige gibbon
8.04 24 april, 2008 Hardy Heron De ruige reiger
8.10 (Gepland: oktober, 2008) Intrepid Ibex De (stout)moedige steenbok

Versie 6.06 werd gepubliceerd als Long Term Support (LTS) release. Dat wil zeggen dat Canonical gedurende een langere periode garandeert dat de release ondersteund wordt door patches: de desktop versie zal minimaal drie jaar worden ondersteund, de server versie minimaal 5 jaar. Canonical biedt ook een betaalde vorm van ondersteuning. Ook versie 8.04 is een LTS versie. Canonical geeft aan dat er elke twee jaar een LTS versie wordt uitgebracht.

Er zijn ook plannen voor een versie van Ubuntu die altijd onder ontwikkeling is, en nooit uitgebracht zal worden, namelijk Grumpy Groundhog (‘knorrige marmot’). Deze zal altijd de allernieuwste software hebben en daarom mogelijk onstabiel zijn. Deze versie is dan ook alleen voor ontwikkelaars bedoeld. Tevens verscheen er vanaf versie 7.10 naast de reguliere Ubuntu versies ook steeds een versie die alleen gebruik maakt van geheel vrije software, Gobuntu. Binary videokaart-drivers zullen in deze versie bijvoorbeeld ontbreken.

In de spreektaal worden de codenamen vaak afgekort tot het eerste woord, bijvoorbeeld ‘breezy’. Dit zijn ook de namen van de pakketbronnen voor Ubuntu.

Voor iedere versie moeten nieuwe teksten worden vertaald. Meestal zijn deze vertalingen nog niet volledig. Vooral de meegeleverde software is dikwijls nog in het Engels.

Sinds versie 8.04 is het mogelijk om Ubuntu te installeren via een windows-programma, met behulp van Wubi. Windows-gebruikers zijn dan niet meer genoodzaakt om van hun systeem een dual-boot installatie te maken.

Gerelateerde distributies

Aan Ubuntu zijn een aantal andere projecten, edities of smaken (flavours) gerelateerd, waarvan Kubuntu de populairste is.

Een aantal van deze distributies verschillen door het gebruik van een andere desktopomgeving. Ubuntu gebruikt standaard de GNOME-desktop, maar het is eenvoudig andere desktopomgevingen te installeren. Kubuntu bijvoorbeeld maakt gebruik van KDE als desktopomgeving, maar is in de basis hetzelfde. Dit principe wordt ook gevolgd met Xubuntu, een versie van Ubuntu die Xfce (een lichte desktopomgeving die dus uitermate geschikt is voor oude systemen) als desktopomgeving gebruikt. Het mengen van pakketten uit de verschillende desktopomgevingen is mogelijk. Programma’s geschreven voor de KDE3-desktop gebruiken aRts om geluidsnotificaties te laten horen. Die programma’s zijn dan meestal wel te gebruiken in een GNOME desktopomgeving, maar niet altijd met geluidsnotificaties. De speciaal voor de XFCE-desktop geschreven programma’s kunnen zonder problemen in de GNOME en KDE desktopomgeving worden gebruikt.

Daarnaast zijn er de officiële projecten zoals Edubuntu, een op Ubuntu gebaseerde distributie voor scholen, Ubuntu Studio, een Ubuntu-variant die volledig gericht is op het bewerken van multimedia en Gobuntu, met alleen software en inhoud, die geen enkele vorm van restrictie kent. Hierbij wordt de striktst mogelijke interpretatie van de definitie van vrije software gehanteerd, zoals die door de Free Software Foundation is opgesteld[3]. Deze edities maken echter net als de desktop-editie van Ubuntu gebruik van Gnome als desktopomgeving. De server-editie van Ubuntu, kent uiteraard geen grafische omgeving.

Van de Ubuntu versie (met de Gnome desktop) zijn zes officiële edities of versies afgeleid[4]:

 • Kubuntu; Ubuntu met de KDE desktop.
 • Xubuntu; Ubuntu met de Xfce desktop, die geschikt is voor langzamere computers.
 • Edubuntu; Ubuntu met programma’s die vooral bedoeld zijn voor leerlingen op school.
 • Gobuntu; (niet te verwarren met Goobuntu) Ubuntu
 • Ubuntu Studio, een distributie die gemaakt voor het creëren en bewerken van multimedia (muziek, film, grafisch, etc.).
 • Ubuntu Server Edition; versie speciaal voor servers.

Omdat de bron open is, kunnen ook andere groepen hun eigen editie maken die gebaseerd is op Ubuntu of een afgeleide daarvan, zoals:

 • Goobuntu; wordt gebruikt binnen de kantoren van Google en is een versie van Ubuntu die voor dit bedrijf op maat is gemaakt.
 • Ubuntu JeOS; Ubuntu Just enough Operating System, een linux versie speciaal voor virtuele platforms.
 • gOS; is ook gebaseerd op Ubuntu, maar maakt gebruik van de Enlightenment window manager, en steunt hevig op Google applicaties zoals Gmail. het is bedoeld voor eenvoudige systemen en gebruikers.
 • Mythbuntu; speciaal voor media PC‘s waarop MythTV is voorgeconfigureerd,
 • Linux Mint, die een iets andere filosofie en aanpak heeft dan het moederproject
 • nUbuntu; een distributie met vele beveiligingsprogramma’s.
 • Ubuntu Lite; een distributie voor oudere computers.
 • zUbuntu; een distributie voor de IBM eServer zSeries mainframe.
 • Ebuntu; een distributie met de Enlightenment window manager.
 • Fluxbuntu; een distributie met Fluxbox.
 • Ubuntu CE; Christian Edition, een Ubuntu versie met specifiek Christelijke functies, zoals Psalm van de dag.
 • Ubuntu ME; Muslim Edition, een Ubuntu versie gericht op de Moslim wereld.
 • Ubuntu Ningi;, een distributie met Ubuntu, Ubuntu server, Kubuntu, Xubuntu en Edubuntu op één dvd.

Organisatie

De grote man achter Ubuntu is de Zuid-Afrikaanse miljonair Mark Shuttleworth, de sabdfl van Ubuntu en oprichter van de Ubuntu Foundation en Canonical Ltd. die respectievelijk Ubuntu financieren en ondersteuning voor Ubuntu leveren. Deze financiering maakt het onder andere mogelijk gratis Ubuntu-cd’s te laten bezorgen.

Systeemvereisten

De huidige Ubuntu versie, 8.04, heeft 256 megabytes RAM nodig. De installatie op een desktopcomputer heeft tenminste vier gigabytes van de harde schijf nodig. De serverinstallatie heeft slechts 64MB RAM en 500MB van harddisk nodig. Er zijn versies voor de PC (Intel x86), 64-bit PC (AMD64), PowerPC (Apple iBook, Powerbook, G4 en G5) en Sparc (Sun Sparc) computers.

Externe links

[bewerk] Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
bestel hier relatie geschenken met mijn werk Bezoek pagina.PHP